• Партнер дитячих стартів
  • Офіційний партнер
  • Партнер дистанції 5 км
  • Партнер дистанції 21 км
  • Партнери
  • Генеральний медіапартнер
  • Офіційний автомобільний партнер
  • Генеральний партнер
  • Спонсор дистанції 10км
  • Офіційний хронометрист
  • Під патронатом
  • Cпортивний партнер
  • Страховий партнер
  • Організатор
  • Офіційний водний партнер
  • Офіційний партнер

Новини

23.04.2021

На велосипеді з металевими маркерами та молотком: як відбувається замір траси під час підготовки стартів Бігової Ліги Українських Мейджорів

Один із ключових параметрів офіційного забігу — це траса. Маршрут, за яким вона пролягає, має бути чітко виміряний, мати мінімальну похибку й сертифікацію, у іншому випадку результати змагань не можуть вважатися офіційними. 

Чи колись ви замислювалися над тим, як організатори забігів вимірюють трасу і стверджують, що відрізок від старту до фінішу дорівнює, наприклад, саме 21.0975 км? Зараз розкажемо вам, як відбувається замір траси під час підготовки стартів Бігової Ліги Українських Мейджорів.

 

🔻Навіщо потрібна сертифікація траси?🔻

По-перше, результати, які учасники показали на сертифікованій трасі, вважаються офіційними й дозволяють проходити відбір на престижні міжнародні старти. 

По-друге, сертифіковані старти вносяться до календаря міжнародних забігів AIMS, завдяки чому  про них дізнається більше людей за межами України. Це означає, що бігуни-любителі з інших країн можуть зацікавитися нашим стартом і приїхати на забіг до Львова чи Дніпра. Таким чином ми розвиватимемо спортивний туризм у нашій країні. 

По-третє, учасник може ввімкнути спортивний трекер і пробігти певну дистанцію в будь-який час, але спортивні трекери мають суттєву похибку, а сертифікований забіг гарантує конкретну дистанцію. 

 

🔻Хто сертифікує траси?🔻

З 1982 року існує Асоціація міжнародних марафонів і пробігів (AIMS). Саме вона розробила єдині стандарти заміру трас і саме вона надає сертифікацію. 

🔻Хто проводить замір траси?🔻

AIMS має каталог офіційних вимірювачів трас. Ці фахівці пройшли спеціальне навчання, склали іспит, відповідно до якого мають певну категорію: А, В або С. 

Вимірювач категорії «С» має право проводити замір траси на національному рівні. В Україні таке право має Юрій Кострицький та Іоланта Хропач. 

Вимірювач категорії «В» має право проводити замір траси на міжнародних змаганнях.

Вимірювач категорії «А» має право проводити замір будь-яких трас, у тому числі траси Чемпіонатів світу та Олімпійських ігор. Зокрема для вимірювання траси Київського та Дніпровського півмарафонів Run Ukraine запрошувала вимірювача категорії «А» поляка Тадеуша Дзеконскі, а для вимірювання траси Київського марафону — словенку Люцію Коліч, також категорії «А». 

🔻Як відбувається замір траси?🔻

За декілька місяців до забігу організатори мають скласти маршрут і запросити сертифікованого вимірювача на замір. Фахівця можна обрати з каталогу AIMS і відправити йому запит. 

Фахівець готує проєкт заміру, приїжджає до міста старту. Напередодні заміру, як правило, самостійно ознайомлюється з трасою. 

Замір відбувається у супроводі поліції, оскільки часом виникає необхідність зупинитися посеред дороги, вбити металевий маркер на місцях поворота, а іноді взагалі — виїхати за зустрічну полосу, оскільки вимірюється саме найкоротший шлях на трасі. 

Головний інструмент заміру — велосипед зі спеціальним лічильником, а головний метод заміру — метод калібрування колеса. Спершу фахівець проводить калібровку на невеликому відрізку траси, визначає коефіцієнт погрішності. Відсоток погрішності може бути лише «в плюс» і ця погрішність має бути не більше 0.1 % від довжини траси. Після цього фахівець вирушає на замір. 

Після ретельного багатогодинного заміру фахівець робить підрахунки й дає рекомендації, чи треба кудись зміщати точки розвороту тощо. 

Після заміру фахівець надсилає запит на сертифікат в AIMS.

Безпосередньо сертифікат є безкоштовним, організатор сплачує послуги фахівця, а також сплачує його приїзд і перебування на території України.