До старту
залишилось
sponsor
  • Партнер дистанції 21 км
  • Партнери
  • Генеральний медіапартнер
  • Офіційний автомобільний партнер
  • Генеральний партнер
  • Спонсор дистанції 10км
  • Офіційний хронометрист
  • Під патронатом
  • Cпортивний партнер
  • Страховий партнер
  • Організатор
  • Офіційний водний партнер

Для ЗМІ

30.08.2017

26 досягнень легкої атлетики України за 26 років незалежності

За 26 років років незалежності України наші атлети здобували перемоги на різноманітних світових змаганнях, встановлювали рекорди та слухали гімн України під майоріння блакитно-жовтого стягу.
Україна марафонська

Підкорена Осака
У 2015-му році 31-річна киянка Тетяна Гамера зробила «золотий хет-трик» на Osaka International Ladies. Спортсменка виграла престижний марафон тричі поспіль і стала першою за останні 15 років, кому це вдалося. Крім того, Тетяна встановила рекорд України на марафонській дистанції. Вона пробігла 42 км та 195 метрів за 2 години 22 хвилини та 9 секунд.


Українець у пустелі

33-річний уродженець Сумської області Євген Глива – ультра марафонець, бігає на дистанції, що значно переважають традиційні 42 км 195 метрів. Наразі він посідає друге місце у рейтингу марафонців, що спеціалізуються на бігу в пустелях, поступаючись лише представникові Марокко Рашиду ель Мурабіді! Ще одним важливим досягненням Гливи є перемога в австрійському забігу в рамках світового забігу Wings For Life World Run – 2016. В світовому рейтингу українець посів 13 місце серед 34-х переможців своїх забігів.


Лос-Анджелес Легонькової

У лютому 2016-го року  Наталя Легонькова стала переможницею одного з найстаріших та наймасовіших марафонів світу у Лос-Анджелесі з власним рекордом у 2 години 30 хвилин та 41 секунду.  До цього успіху українка вигравала марафон у Дубліні та Белфасті, а також увійшла до топ-5 бігунів на марафонській дистанції лондонської Олімпіади.

Рекорд «половинки»

Рекорд України у напівмарафонах належить Сергію Лебідю. У 2003 році у Мілані досвідчений спортсмен фінішував з результатом 1:01:51.
До своїх головних досягнень Лебідь додав перемогу у Наганському марафоні у 2014 році, а також участь в Олімпійських іграх 2000 та 2004 роках.


Кращий наш у марафоні

У грудні 2006-го Дмитро Барановський встановив рекорд України у марафонському бігу серед чоловіків, який досі більше нікому не підкорився. Спортсмен подолав дистанцію марафону у японській Фукуоці за 2 години 7 хвилин та 15 секунд. Цікаво, що у цьому забігу Дмитро став лише другим, хоча за рік до цього з результатом на хвилину більшим виграв старт.

Київський марафон

16 жовтня 2010 року у Києві вперше відбувся марафон. Тоді стартували на вулицях української столиці 456 учасників з 13 країн світу. Переможцями стали Володимир Горбань (2:26.36) та Людмила Шелест (3:09.17). 7 років потому траса Київського міжнародного марафону пройшла сертифікацію AIMS  та IAAF, це означає, що на столичних пагорбах спортсмени зможуть ставити світові та європейські рекорди. Цього року відбудеться 8-ий міжнародний Київський марафон Wizz Air Kyiv City Marathon 2017.

Бігова країна
Українці поступово перетворюються на націю, що біжить. І біжить красиво, правильно та швидко. Щороку в Україні з’являються нові бігові турніри. Марафони можна пробігти у Києві, Дніпрі, чи навіть Краматорську. За «половинками» варто їхати в Одесу, Львів або Запоріжжя. Біг стає мейнстрімом, і цим варто пишатися.
Україна олімпійська

Олімпіада – головний старт для будь-якого спортсмена, олімпійська медаль – мета, до якої йдуть через виснажливі тренування та різні обмеження. Найважливіші перемоги українських легкоатлетів далі:

Історичне «золото»
Перше українське олімпійське золото у легкій атлетиці здобула Інеса Кравець. Українська спортсменка взяла участь у трьох Олімпіадах. На Іграх-88 у Сеулі вона виступала ще за збірну СРСР. Свою першу олімпійську нагороду – «срібло» у стрибках у довжину – Інеса завоювала на Іграх у Барселоні 1992-го року, а чотири роки потому стала першою в історії володаркою олімпійського «золота» у потрійному стрибку.
Пекінський тріумф

24-річна Наталя Добринська не була фавориткою змагань у семиборстві, що включає біг на 100 м з бар’єрами, біг на 200 м, стрибок у висоту, штовхання ядра, біг на 800 м, стрибок в довжину та метання спису. Проте саме вона, набравши 6733 очки, стала олімпійською чемпіонкою. Для України це «золото» стало лише другим олімпійським у легкій атлетиці.

Сильні та «бронзові»

На перших в історії команди України літніх Олімпійських іграх «бронзу» здобули двоє найсильніших у прямому розумінні цього слова наших легкоатлетів. Олександр Крикун метнув молот на 80,02 м, а Олександр Багач штовхнув ядро на 20,75 м. Для обох спортсменів ці результати не були рекордними у кар’єрі, але стали єдиними олімпійськими нагородами.

Українські ластівки

29-річна Інга Бабакова до Атланти вже вигравала «бронзу» чемпіонатів світу у стрибках у висоту, і на Олімпійських іграх з  результатом в 201 см вона злетіла на третю сходинку. Проте ця нагорода стала справжнім поштовхом у кар’єрі Бабакової, після неї були «срібло» та «золото» чемпіонатів світу. І вона й досі є володаркою світового рекорду серед спортсменок віком понад 35 років з результатом 201 см, що Інга встановила у Осло в 2003 році.
А за 8 років у Афінах Україна знову затамувавши подих спостерігала за стрибками у висоту, де Вікторія Стьопіна перевершила результат співвітчизниці на 1 см, але так само стала «бронзовою».


Стрибки на вагу медалі

На Олімпійських іграх у Сіднеї скарбничка легкоатлетичної збірної України знову поповнилася двома бронзовими нагородами. Роман Щуренко у стрибнув у довжину на 8,31 м, а Олена Говорова у потрійному стрибку змогла показати свій найкращий результат у кар’єрі – 14,96 м. Для обох атлетів ці перемоги стали головними в спортивному житті.
А вже на Олімпіаді у Лондоні потрійний стрибок знову став бронзовим для нашої команді. Ольга Саладуха стала третьою, стрибнувши на 14,76 м.

Крізь бар’єри до мрії

Біг з бар’єрами став наймедальнішою дисципліною для української легкої атлетики на афінській Олімпіаді. За 12,45 с пробігла стометрівку Олена Красовська і стала срібною призеркою, а в бігу на 400 м з бар’єрами Тетяна Терещук-Антипова поступилася лише 0,06 с в боротьбі за другу сходинку, та отримувала лавровий вінок з бронзовою медаллю на грудях.

«Синьо-жовтий» подіум

1500 м на Олімпіаді в Пекіні стали тріумфальними для України. Зразу двоє наших співвітчизниць піднялися на олімпійських подіум. «Срібло» виборола досвідчена Ірина Ліщинська, яка пробігла свою коронну дистанцію з результатом 4:01,63, а третьою у забігу була Наталя Тобіас, яка встановила свій персональній рекорд – 4:01,78.

Перший після Бубки

Денис Юрченко став першим українським стрибуном з жердиною після легендарного Сергія Бубки, якому підкорився олімпійський подіум. В Пекіні Юрченко показав результат 5,70 м, як і троє інших атлетів, але «бронза» дісталася саме йому через додаткові показники – кількість спроб.

«Бронзові» команди

Неймовірне поруч. Вперше в історії українська команда у складі Олесі Повх, Єлизавети Бризгіної, Христини Стуй та Марії Ремінь вибороли медаль в одній з найпрестижніших бігових дисциплін – естафеті на 4х100м. Дівчата встановили національний рекорд – 42,04с, і поступилися лише визнаним лідерам у цій дисципліні – командам США та Ямайки.
Ще одна медаль Лондона дісталася українським дівчатам, що бігли естафету 4х400 м лише через 5 років після забігу. «Бронза» перейшла до Аліни Логвиненко, Ольги Земляк, Анни Ярощук та Наталі Пигиди, які в олімпійському забігу були четвертими, після дискваліфікації збірної Росії.

«Бронза» на вагу «золота»

Фаворит змагань у стрибках у висоту українець Богдан Бондаренко на Іграх у Ріо став лише третім з далеко не найкращим своїм результатом 2,33 м. Але для самого Богдана, який серйозно перехворів напередодні змагань та ще й виступав з не залікованою травмою, ця медаль стала справжнім великим досягненням, а для України вона була єдиною легкоатлетичною на останній Олімпіаді.

Україна чемпіонська

Бути чемпіоном світу значить назавжди вписати своє ім’я в історію спорту, буди гордістю та прикладом для наслідування. Далі кожен, хто підіймався на найвищий щабель світового п’єдесталу та оббігав стадіон з українським прапором на плечах:

«Вічний» рекорд Бубки

За свою кар’єру стрибун із жердиною Сергій Бубка встановив 35 світових рекордів, але його фантастичне досягнення 1994 року, коли він на змаганнях у італійському Сістрієре злетів на 6,14 м, досі залишається нескореним. Довгі роки Сергію Бубці належав і світовий рекорд і у приміщеннях – 6,15 м, який він встановив у 1993 році у Донецьку на «Зірках жердини». Але у 2014 році все на тому ж турнірі нове досягнення зафіксував француз Рено Лавіленні – 6,16 м.


Рекордний потрійний

Ще один світовий рекорд, який ніхто не може побити понад 20 років, належить Інесі Кравець у потрійному стрибку. Його легкоатлетка встановила на чемпіонаті світу-1995, який виграла, показавши результат 15,50 м.

Знакове п’ятиборство

Чемпіонка Олімпіади-2008 Наталя Добринська досі є володаркою світового рекорду у п’ятиборстві. 2012-го року у Стамбулі українка виграла світову першість у приміщеннях з феноменальним результатом – 5013 очок у сумі. Наталя стала першою спортсменкою, якій вдалося подолати рубіж у 5000 набраних очок. Попередній рекорд тримався 20 років.

І 100, і 200
Українка Жанна Пінтусевич-Блок – дворазова чемпіонка світу. Причому українка вигравала на найпрестижніших спринтерських дистанціях. У 1997 році на турнірі в Афінах вона стала кращою в бігу на 200 м з результатом 22,32 с. А за чотири роки в канадському Єдмонтоні виграла стометрівку з кращим результатом сезону – 10,82 с.

Традиційно найкраща
2011-го року у корейському Тегу Ольга Саладуха була абсолютною фавориткою у потрійному стрибку. Вона вже була чемпіонкою Європи та Всесвітньої універсіади, вигравала європейські кубки та виблискувала на етапах Діамантової ліги. Саладусі потрібно було знову довести, що вона – найкраща, і вона це зробила, стрибнувши на 14,94 м.

Важливий рік Мельниченко

2013-й рік видався неймовірно вдалим для Анни Мельниченко. В березні вона виграла першу в кар’єрі медаль – «бронзу» на чемпіонаті Європи у приміщеннях у Гетеборзі, а у серпні у Москві сенсаційно стала чемпіонкою світу у семиборстві. Анна набрала 6586 очок і вперше в історії України виграла «золото» у багатоборстві на світовому рівні.

Українські супермени

Підкорювати висоту і злітати набагато вище власного зросту для наших спортсменів не в дивину. У серпні 2005 року Юрій Кримаренко став  чемпіоном світу в Гельсінкі (Фінляндія) з результатом 2,32 м. А за 8 років у Москві Богдан Бондаренко просив стадіон тиші, щоб виконати свій головний стрибок.  Світовий рекорд – 2,41 м підкорився Богдану. Того ж року українця назвали кращим легкоатлетом Європи.


P.S. Чемпіонат світу у Донецьку

2013-го року Україна на відмінно провела чемпіонат юніорський чемпіонат світу з легкої атлетики. Справжнє свято відбулося на Олімпійському стадіоні у Донецьку. Участь у змаганнях взяли 1542 спортсмени зі 174 країн світу. Єдину українську медаль домашньої першості тоді здобула Валерія Семенкова у метанні молота.